5 Popularnih uređivača teksta za Linux

Da, svi vi korisnici Microsofta i Maca, uređivači teksta još uvijek su velika stvar u Linux sustavima! Možda mislite da su grafički uređivači teksta tamo gdje se nalaze, ali u svijetu koji u velikoj mjeri upravlja komandnom linijom stvari su drugačije.

Kad su brzina i moć glavni prioriteti, već možete pokrenuti, pisati i slati e-poštu iz programa za uređivanje teksta u Linuxu, prije nego što se Microsoft Word ili Outlook čak i pokrenu..

Osim toga, ako se povezujete s poslužiteljem preko manje nego savršene mreže, pusto uređivač teksta koji treba samo prenijeti goli minimum podataka može biti razlika između brzog ažuriranja te konfiguracijske datoteke udaljenog sustava ili pronalaženja načina da sve bude sporo.

1. Vi (i Vim): stari vjernik koji još uvijek ima prijatelje

Vi ili njegova poboljšana verzija kasnije generacije, Vim, dio je Linuxa od samog početka. U njih se možete saviti i odvojiti u sekundi, što je izvrsno za brze promjene tekstualnih datoteka, poput vašeg popisa stvari koje treba obaviti..

Međutim, susretljivost s korisnicima nije njegova snažna točka. Neki se korisnici odlično slažu s Vi-om u malim dozama. Drugi, s Vi duboko ugrađenom u njihovu psihu, uspijevaju s njom osmisliti čitave web stranice.

Novija Vim proširenja nude dodatnu funkcionalnost, uključujući isticanje sintakse i mnogo novih naredbi za uređivanje, kao i podršku miša i grafičke verzije.

Vi (i Vim)

Izvor: farm4.staticflickr.com

Pros: Vi je uvijek dostupan bez obzira na distribuciju Linuxa koju imate. Također je brutalno učinkovit.

Cons: Suočeni ste s možda najružnijim korisničkim sučeljem bilo kojeg uređivača teksta. Naredbe su kratke, ali često ne-intuitivne.

2. gedit: nema gluposti, radi posao

S naglaskom na jednostavnost, gedit je zadani Linux uređivač teksta za GNOME okruženje. Ovaj uređivač teksta također ima funkcionalnost pretraživanja i zamjene, poništavanje i ponavljanje, provjeru pravopisa s više jezika i alate za uređivanje programskog koda i rad s oznakom (na primjer HTML), kao i druge strukturirane jezike.

Dodatne značajke uključuju automatsko otkrivanje i upozoravanje na izmjenu otvorene datoteke od strane druge aplikacije.

gedit

Izvor: www.portableappc.com

Pros: To je dobro poznato, popularno, učinkovito, a njegova ograničenja mogu se prevladati s dostupnim dodacima.

Cons: Najbolje je pokrenuti se u sustavu sa GNOME. Za KDE, razmotrite Kate (dolje).

3. nano i pico: maleni blizanci za brzo slanje e-pošte

Da bi korisnici ubrzali svoje e-poruke, zajedno sa borovim e-mail sustavom, razvijen je uređivač teksta pico. Govori o malom – na posljednjem prebrojavanju, pico je imao na raspolaganju desetak naredbi koje korisno prikazuje na dnu područja za uređivanje teksta..

Nano editor za tekstove preuzeo je male i lijepe ciljeve dizajna kako bi postao otvorena verzija pico-a i dodao još nekoliko značajki poput pretraživanja, zamjene i glatkog pomicanja. Ovaj uređivač teksta omogućuje vam da pomoću miša ili drugih pokazivačkih uređaja postavite pokazivač ili aktivirate naredbe na traci prečaca na dnu zaslona.

Prije pico i nano provjerit će se s vama prije nego što napravite konačnu i neopozivu akciju, poput isparavanja datoteke.

nano i pico

Izvor: www.prodevtips.com

Pros: Oni su odmah dostupni za slanje e-poštom, sa kompaktnim naredbama koje se neće izgubiti.

Cons: Postoji ograničena funkcionalnost i ne intuitivne naredbe (poput CTRL-O do uštedjeti raditi?).

4. emacs: makro funkcionalnost

Želite moć? Isprobajte emacs. Pristup školjkama, praktički neograničene otvorene datoteke i potprozore, a zloban način sa skriptama na koje možete pozivati ​​ključne riječi definiraju značajke emacsa.

Postoje različiti okusi emacsa da se podudaraju sa glavnim programskim jezicima za isticanje teksta programskim ključnim riječima dok ih kodirate.

U stvari, kada imate otvoren emacs sesiju, možete pisati, kodirati, slati e-poštu ili čak igrati arkadne igre.

Također, emacs ima vlastiti sustav pomoći, koji zajedno sa svojim opsežnim mogućnostima, uključujući korisničko stvaranje novih naredbi, znači da vam nikada neće trebati napustiti.

Emacs

Izvor: upload.wikimedia.org

Pros: To je moćan, prilagodljiv i proširiv, a omogućava vam da izrazite svu svoju kreativnost.

Cons: Oslanja se na široku upotrebu upravljačke tipke, što dovodi do “emacs pinky” umora među teškim korisnicima.

5. Kate: slatko je upoznati i raditi

Upoznavanje s Kate (ukratko za KDE Advanced Text Editor) je jednostavno. Krivulja učenja je nježnija od one mnogih drugih popularnih uređivača teksta Linuxa, no skup mogućnosti je bogat.

Kate također pokriva raspon zahtjeva za uređivanje teksta od čistog, osnovnog pisanja teksta do integriranog razvojnog okruženja (IDE). Kate je aplikacija KDE, koja je dobra za korisnike KDE-a, ali nije tako dobra za korisnike GNOME-a.

S druge strane, korisnici Linuxa koji (naravno, protiv svoje volje) moraju koristiti Windows ili Mac OSX rado će znati da će se Kate pokrenuti i pod ovim operativnim sustavima..

Kate

Izvor: i1-linux.softpedia-static.com

Pros: Dostupno je dijeljenje prozora / okna, kao i mogućnost prilagodbe Kateine ​​funkcionalnosti za različite projekte.

Cons: Dodataka možda nije tako lako pronaći. Kate najbolje radi pod KDE-om. Za GNOME razmislite o geditu (gore).

I svi ostali …

Nažalost, odabir pet Linux uređivača teksta ne dopušta nam da pravimo i druge koji su i vama najdraži korisnici, kao što su Geany, Joe, Sublime i mnogi drugi.

Kao i same distribucije Linuxa, postoji širok raspon uređivača teksta koji možete odabrati, tako da ako gore navedeni ne udovoljavaju vašim zahtjevima, još uvijek postoji dobra šansa da netko negdje u Linux svijetu ima ono što vam treba.

Izvori fotografija: lorenabathey.wordpress.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me