Dizajnirano za programere: Bluefishov urednik otvorenog koda podržava more programarskih i označnih jezika

TL; DR: Bluefish, robusni uređivač koda stvoren za programere i web programere, pomaže korisnicima u povećanju učinkovitosti od 1997. Otvoreni softver podržava više jezika, omogućujući korisnicima brži razvoj – čak i kada rade s velikim bazama kodova. Tijekom godina, suradnici su polirali Bluefish do gotovo savršenstva i sada su usredotočeni na postizanje malih poboljšanja na temelju povratnih informacija korisnika.

Danas programerima koji su specijalizirani na jednom jeziku nije teško pronaći uređivač koda izrađen za njihove potrebe. Primjerice, JavaScript i PHP specifična rješenja postoje u izobilju.

Ali što je s onima koji moraju prenositi svoje mreže na više jezika programiranja i označavanja? Prema Olivieru Sessinku, plavka je savršen ulov. Moćan uređivač otvorenog koda, dizajniran za programere, ima niz funkcionalnosti koje se rijetko mogu naći na tržištu.

bluefish

Bluefish je programerima olakšao programiranje od 1997.

“Bluefish je više generički uređivač po tome što može sve – i to u mjeri”, rekao nam je Olivier. „Iako bi PHP-ov uređivač bio bolji za samo PHP projekt, Bluefish će omogućiti korisnicima da se kreću kroz velike baze podataka sa svim vrstama pretraživanja i zamjene funkcija za brzo rješavanje problema.“

Besplatni softver pravi se pljesak otkad ga je Olivier razvio i objavio 1997. Rekao nam je da Bluefish ostaje najbolja opcija u klasi za rad na većim i starijim web stranicama, posebno na onima kreiranim prije zore WordPressa.

“Ovih dana većina web lokacija nije izgrađena s više stranica – samo kodom i bazom podataka”, rekao je. “Ali još uvijek ima dosta izgrađenih web mjesta s davnih informacija na stotinama stranica.”

Kada radite s takvim vrstama web-mjesta, Bluefish je munjevit. Olivier nam je rekao da je uspješno potvrdio sposobnost urednika da istodobno primjenjuje regularne izraze na hiljade datoteka.

“Gotovo da nema drugog načina za učitavanje stotina stranica i korištenje pretraživanja i zamjene za mijenjanje reklamnog koda ili zamjenu, na primjer, listova datoteka”, rekao je. “Iz tog razloga, programeri koji upravljaju s više projekata sa stotinama datoteka i različitim bazama kodova vole Bluefish.”

Tijekom godina, suradnici su razvili proizvod novim značajkama, ispravkama programskih pogrešaka i poboljšanjima GUI-ja. Ako krenete naprijed, potrebni su samo mali podešavanja da bi korisnici bili zadovoljni i softver funkcionirao u najboljem redu.

Pomaganje korisnicima u manipuliranju šifrom tijekom dvije decenije

Kada je Olivier pokrenuo Bluefish prije gotovo četvrt stoljeća, rekao je da je Sun Solaris profesionalna hosting platforma po izboru, a Linux i Apache web poslužitelj usko su zaostajali.

“Zbog toga je bilo puno programera koji su morali koristiti različite platforme – a ja sam bio jedan od njih”, rekao je. “Imali smo Linux kutiju ili Solaris kutiju kao poslužitelj, a zatim smo imali Windows ili neki ljudi imali Mac, na kojem je bio softver za razvoj.”

Budući da virtualizacija još nije održivo rješenje, Olivier je rekao da je uobičajeno da programeri trebaju dva računala – jedno koje djeluje kao poslužitelj, a jedno koje pruža razvojni softver. Da bi riješili ovaj problem, programerima će trebati višeplatformska aplikacija za uređivanje koda koja bi se mogla izvoditi na većini desktop operativnih sustava.

Saradnik s otvorenim kodom koji radi na ispravci grešaka

Suradnici otvorenog koda podržavaju besplatni GUI editor gotovo četvrt stoljeća.

U isto vrijeme kada je Olivier radio na izgradnji tog uređivača koda, na tehnološkom forumu upoznao je Chrisa Mazuca, programera koji je radio na sličnom rješenju. Olivierov uređivač bio je robustan, ali bez određenih HTML značajki, dok je proizvod koji je Chris razvio imao podršku za HTML, ali slab urednik.

“Odlučili smo kombinirati naše razvojne napore, a prije nego što smo to saznali, pridružilo se još nekoliko suradnika, od kojih je većina bila ili samozaposlena za rad u malim tvrtkama za razvoj weba”, rekao je Olivier. “To nas je dovelo u velikoj mjeri u zamahu.”

Danas Bluefish radi na različitim operativnim sustavima, uključujući Linux, FreeBSD, macOS, Windows, OpenBSD i Solaris, a podržava više jezika.

Osim što pomaže programerima u upravljanju brojnim projektima sa stotinama datoteka i različitih baza podataka, open-source alat je izvrstan za preuzimanje kontrole nad vašim kodom.

“Neki programeri koji žele raditi s običnim HTML-om zaista uživaju u Bluefishu jer nema previše prepreka”, rekao je. “Adobe proizvodi, na primjer, imaju tendenciju da mi se smetaju tamo gdje Bluefish nema (prema mom mišljenju). Njegova jezgra je samo običan uređivač teksta koji vam omogućuje da unesete sve što želite, ali tada ima značajke koje su vam potrebne za pojednostavljenje vašeg rada. “

U tom je cilju GUI uređivač osmišljen za pružanje brzog, laganog i bez frustracija iskustva, uz korisnu bočnu traku isječaka za prilagođeni dijaloški i tipkovni prečac, automatsko vraćanje promjena u izmjenjenim dokumentima, pa čak i na jeziku programskog jezika, svjestan pravopisa.

Korištenje snage otvorenog koda za razvoj brzine

Činjenica da su programeri i dizajneri okupljali tijekom godina kako bi pomogli da Bluefish raste, svjedoči o snazi ​​open-source-a i potpori njegovih živopisnih zajednica.

“Nismo se željeli međusobno natjecati na našoj razvojnoj platformi – htjeli smo se međusobno nadmetati u stvaranju najboljih web stranica”, rekao je Olivier. “Na kraju smo uspjeli pomoći jedni drugima da ubrzaju razvoj.”

Na svom vrhuncu, razvojna zajednica Bluefish imala je preko 40 suradnika. Olivier je ostao glavni urednik tijekom čitavog vremena, ali mnoge je značajke razvila isključivo zajednica otvorenog koda.

Danas se Bluefish može pohvaliti dobrim popisom značajki – od brzog pokretanja i učitavanja te sučelja s više dokumenata do automatskog oporavka, uređivanja preko cijelog zaslona i prilagodljive podrške programskog jezika. Najnovije veliko izdanje stiglo je u obliku Bluefish 2.2, koji je uveo potpuno redizajnirano pretraživanje i zamjenu funkcije integracijom u glavni prozor, mogućnost prebacivanja komentara i automatsko dovršavanje korisničkih funkcija, među mnogim drugim značajkama.

Ažuriranje je također dodalo podršku za nove jezike, uključujući Google Go, Vala i Ada, te obnovljeni skener sintakse koji softver ubrzava za programere koji rade na velikim datotekama. Olivier je posljednjih godina rekao da se Bluefish-ova zajednica otvorenog koda fokusirala na više održavanja, ispravke programskih pogrešaka i manja izdanja značajki – najnovije je Bluefish 2.2.11.

“Danas razvoj plavih riba nije tako brz kao nekada jer je jezgra stabilna, čvrsta u stijenama i brza”, rekao je. “U ovom je trenutku vrlo sjajno.”

Kretanje prema naprijed: nastavljamo s malim podešavanjima putem zahtjeva korisnika

Iako su vode Bluefish-a i dalje relativno mirne, Olivier je rekao da nastavlja s malim promjenama na temelju povratnih informacija korisnika. Na primjer, jedan je korisnik nedavno zatražio integraciju s ESLint-om, alatom za raščlanjivanje radi postizanja konzistentnog i bez pogreške kodova JavaScript.

“Jednostavno je prilagoditi Bluefish s vanjskim alatima i naredbama”, rekao je. „Pomogao sam slanjem jednog retka za konfiguraciju, a sada je analiza ESLint koda dostupna iz glavnog izbornika. Većina najnovijih zbivanja nastala je na isti način – kroz zahtjeve korisnika. “

Projekt Bluefish je velikim dijelom dobro podmazan stroj, a budući da su open-source, njegovi programeri nisu skloni nikakvim posebnim interesima.

“Mi samo polako, polako dodajemo nove značajke na zahtjeve – nisu potrebne velike promjene”, rekao je Olivier. „Mislim da je većina programera vrlo zadovoljna rezultatom. A u duhu otvorenog koda, nitko ne osjeća pritisak da učini nešto veliko. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me