Genedata: Napredna softverska rješenja pomažu biofarmaceutskim tvrtkama da automatiziraju složene procese i pojednostave tijekove rada

TL; DR: Genedata pomaže pretvoriti velike količine podataka u važna znanstvena otkrića pružanjem softvera koji štedi vrijeme, konzultantske usluge, hosting u oblaku i operativnu informatičku podršku pomažu tvrtkama u povećanju brzine rada. Automatizirajući složene eksperimentalne procese, tvrtka također pomaže istraživačima da identificiraju slijepe krajeve početkom R-a&D proces, štedeći biofarmaceutske organizacije milijune dolara. Dr. Othmar Pfannes, osnivač Genedata i izvršni direktor, podijelio je s nama kako Genedata kombinira stručnost znanstvenika i softverskih inženjera kako bi napravili R&D učinkovitije.

Za znanstvenike biofarmaceutike koji analiziraju ogromne količine podataka, znanstveni proces može biti vrlo spor.

Ali tu dolazi Genedata. Tvrtka pruža poslovni softver, konzultantske usluge i IT upravljanje biofarmaceutskim tvrtkama za automatizaciju složenih procesa i pojednostavljenje radnih tokova.

Tvrtka surađuje s 50 najboljih biofarmaceutskih tvrtki širom svijeta, proizvodeći softver koji analizira terabajte znanstvenih podataka generiranih najsuvremenijim laboratorijskim tehnologijama. Na primjer, softver pomaže u otkrivanju genetskih markera za predviđanje karcinoma dojke i jajnika, ili podržava tvrtke koje se odluče prekinuti projekte rano u procesu istraživanja i razvoja – štedeći im mjesece rada i milijune dolara.

U stvari, osnivač i izvršni direktor dr. Othmar Pfannes smatra da su neka od najvećih dostignuća njegove tvrtke pomaganje svojim klijentima da postanu efikasniji podržavajući ih da rano propadnu projekte prije nego što troše investicije.

“Naš softver može vrlo rano predvidjeti hoće li kandidat za lijekove djelovati onako kako se pretpostavlja ili ima određene nuspojave koje dugoročno neće biti dobre”, rekao je, dodavši da kompanije inače to neće otkriti činjenice do kliničkih ispitivanja.

Racionaliziranje znanstvenih procesa pomaže tvrtkama da rade učinkovitije i na skali većih razmjera, jer Genedata sustavi omogućavaju istraživačima snimanje, obradu i analizu više podataka.

“Promatramo različite eksperimentalne tijekove rada i pokušavamo ih učiniti dosljednima, fokusirajući se na automatizaciju i stvaranje što je moguće skalabilnijih”, rekao je Othmar. „Vidimo da automatizirani tijekovi rada postaju sve vrijedniji biofarmaceutskim tvrtkama da stvaraju lijekove sljedeće generacije, pa ih želimo automatizirati kako bi ti lijekovi mogli proizvesti što učinkovitije. Konačno, tražimo automatizaciju složenih znanstvenih procesa. To je naš doprinos tržištu. “

Poticanje suradnje između znanstvenika i softverskih inženjera

Godine 1997. projekt ljudskog genoma bio je u punom jeku. Najveći svjetski znanstveni istraživački projekt namijenjen sekvenciranju i razumijevanju svih gena prisutnih u ljudskoj DNK. Othmaru je zamah projekta pružio značajnu priliku za pomoć farmaceutskoj industriji u analizi i upravljanju velikim količinama podataka.

Slika dr. Othmara Pfannesa i logotipa Genedata

Dr. Othmar Pfannes stvorio je Genedata kao odgovor na sve veću količinu podataka o genetskim sekvencama.

“Željeli smo napisati softver kako bismo pomogli farmaceutskim organizacijama da shvate te podatke”, rekao je. “Željeli smo stvoriti softver i infrastrukturu iza njega za pohranu i obradu svih informacija.”

Genedata je od samog početka spajala znanost i tehnologiju tako što su računarstvo i laboratorij znanstvenici radili sa softverskim inženjerima.

“Nismo stavljali ljude u različite silose, ali osigurali smo da rade zajedno od prvog dana”, rekao je Othmar. „Znanstvenici trebaju razumjeti složenost razvoja softvera, a programeri moraju razumjeti što znanstvenici traže u pogledu načina na koji žele koristiti softver. Natjecanje da oni surađuju glavni je dio našeg uspjeha. “

Prilagođavanje 20 godina nove tehnologije i izazova

Suradnja znanstvenika i softverskih inženjera također je pomogla Genedati da se razvija u proteklih 21 godinu, kao što je Othmar opisao dobro zaokružen pristup tvrtke u prilagodbi i promjenama u tehnološkim potrebama.

“U početku smo to smatrali isključivo softverskim problemom”, rekao je. “Danas to doživljavamo kao računski problem, koji uključuje hardver, softver i brigu o logistici, procesima i infrastrukturi, kao i pitanje korporativne kulture.”

Potaknuti velik dio promjena u ponudi Genedata jednostavno je, sve veća količina podataka koju je potrebno pohraniti, obraditi i analizirati.

Slika znanstvenika koji provodi istraživanje

Genedata kombinira stručnost znanstvenog i softverskog inženjerstva radi pojednostavljenja biofarmaceutskih istraživanja i razvoja.

“U prošlosti je količina podataka porasla za veličine više nego što sam predviđao, a čini se da će se tako nastaviti i u budućnosti”, rekao je Othmar. “Izazovi podataka postali su strahovito veći nego što sam predviđao prije 20 godina.”

No, izazov za podatke također je prilika za Genedata, pogotovo jer kupci sve više pohranjuju informacije u oblak. Osim što isporučuje softver, Genedata nudi i IT povezane operativne usluge, poput praćenja performansi softvera i pomaganja u održavanju i ažuriranjima.

“Možemo ići ravno u Amazon, Azure ili Google i tamo u potpunosti upravljati softverom”, rekao je Othmar. “U davna vremena smo morali ulaziti u centre podataka farmaceutskih organizacija, što je bilo mnogo teže zbog sigurnosnih problema. Oblak olakšava pružanje tih operativnih IT usluga. “

Korištenje umjetne inteligencije za otkrivanje lijekova nove generacije

Prema Othmaru, umjetna inteligencija bit će glavni pokretač inovacija Genedata u sljedećih nekoliko godina. Tvrtka, koja u pripremi ima nekoliko projekata vezanih uz umjetnu inteligenciju, već koristi duboko učenje kako bi pomogla znanstvenicima da smanje vrijeme potrebno za kategorizaciju uzoraka stanica..

“Gledali smo u rad koji je izuzetno ručan, a koji traje nekoliko ljudi odjednom tri ili četiri mjeseca”, rekao je Othmar. “S našim softverom taj zadatak sada traje samo nekoliko minuta.”

Slično tome, Genedata djeluje na ubrzavanju identifikacije virusnih onečišćenja u biofarmaceutskim uzorcima važnim za proizvodnju. Procjene biološke sigurnosti stvaraju ogromne količine genskih podataka što može biti dugotrajno za analizu. Rano otkrivanje kontaminacije omogućava organizacijama da riješe problem prije nego što moraju ugasiti cijele tvornice, rekao je Othmar, što bi moglo koštati stotine milijuna dolara, a ponekad znači da tvrtke ne mogu proizvoditi lijek godinu ili duže.

Genedata softver podržava mnogo različitih instrumenata i tehnologija, a svi generiraju vrlo složene i vrijedne podatke. Drugi primjer gdje je Genedata trenutno aktivna je karakterizacija proteina – stvarajući otisak specifičnih svojstava proteina.

“Proteini, također poznati kao biološki lijekovi, su lijekovi sljedeće generacije. Već danas imamo vrlo jak položaj kako bismo pomogli biofarmaceutskim kompanijama da odluče o kvaliteti tih molekula već na početku otkrivanja, sve do proizvodnje”, Othmar rekao je.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me