Kako USB-IF štiti potrošače i potiče inovacije dok se krećemo prema jedinstvenom priključku za audio, video, podatke i napajanje

TL; DR: Formiran 1995. godine od tvrtki koje su razvile USB kablove, konektore i komunikacijske protokole, USB Implementers Forum (USB-IF) postavlja standarde koji reguliraju sveprisutne veze. Uz USB Type-C tehnologiju koja se pokazuje obećavajućim i uključivim rješenjem za prijenos podataka, napajanja, audio i video zapisa, USB-IF nastoji poboljšati dizajn proizvoda i funkcionalnost, a istovremeno štiti potrošače i uređaje od neprikladnih dodataka.

Svi ih imamo – onu ladicu ili spremnik punu raznih USB, HDMI, FireWire i pomoćnih kablova. Pojavom USB Type-C kabela i veza, uskoro bi se moglo vidjeti kako nestašna ladica nestaje.

USB-C veze kombiniraju – i nadmašuju – mogućnosti prijenosa podataka i napajanja ostalih kabela, što ga čini impresivnom opcijom za prijenos audio, video zapisa, podataka i snage na sve vrste elektronike.

Možda najimpresivnija značajka Type-C: Konektori su reverzibilni, što znači da više ne prebacujete kabel i pokušavate shvatiti koji je pravac okrenut prema gore ili osigurati da držite desni kraj kabela.

Kako usvajanje USB Type-C prelazi u potrošačku elektroniku, poput prijenosnih računala, telefona i vanjskih tvrdih diskova, forum neprofitnih USB implementatora postavlja smjernice koje utječu na inovacije proizvoda, performanse i dugovječnost.

Evolucija USB tehnologije i kako Type-C mijenja igru

USB povijest uglavnom se može raščlaniti na verzije i vrste. Verzije su opisane brojevima i odnose se na brzinu i funkcionalnost, a vrste su slova koja označavaju fizički oblik i ožičenje priključaka i konektora..

Tip A ili USB-A je pravokutni utikač koji većina potrošača povezuje s USB-om i priključuje na svoja računala. USB-B ili Type-B obično su priključci spojeni na uređaje kao što su pisač, kamera, vanjski tvrdi disk ili telefon. Iako je USB-A standardni i prepoznatljiv na svim uređajima, USB-B veze mogu varirati od standardnih do mikro.

Verzija 1.1, objavljena 1998. godine, imala je maksimalnu brzinu od 12Mbps. USB 2.0 je to pojačao na 480Mbps 2000. godine, a 2008. USB 3.0 izdvojio je na 5 Gbps i do 5 volti i 1,8 ampera snage.

Objavljen 2013. godine, USB 3.1 udvostručuje brzinu na 10Gbps i uključuje tri razine profila raspodjele napajanja koji izlaze na 5 ampera pri 12 ili 20 volti.

Slike vrsta USB kabela

Izgleda da su USB Type-C kabeli (lijevo) sveobuhvatnije rješenje od USB-B (srednji) i USB-A (desno).

Razvijen otprilike u isto vrijeme kao i USB 3.1 specifikacija, USB Type-C najavljen je u kolovozu 2014. godine i sadrži mali, reverzibilni utikač koji se dvosmjerno povezuje s perifernim uređajima. Prenosnici Apple-a i Google-a usvojili su USB-C portove za punjenje i povezivanje dodataka, a Intel je objavio da će Thunderbolt 3 – koji se nekoć smatrao dostojnim potpuno zamijeniti USB – koristiti iste priključke i vrste veze.

Prelazak na Type-C veze također znači na kraju napuštanje vlasničkih adaptera za napajanje u korist jednog rješenja koje djeluje na sve uređaje. Europska unija istražuje univerzalni standard za naplatu koji bi značajno smanjio otpad.

Standardi provjere autentičnosti štite od neispravnih punjača i zlonamjernog softvera

Sredinom 2016., USB-IF je objavio kriptografske standarde provjere autentičnosti za USB-C punjače i uređaje. Domaćinski sustavi identificirat će i provjeriti autentičnost kablova ili punjača pomoću 128-bitne enkripcije prije prijenosa napajanja ili podataka.

Specifikacija štiti uređaje domaćina od neprikladnih ili ne certificiranih pribora koji mogu naštetiti performansama uređaja ili uvesti zlonamjerni softver.

“USB-IF razumije da potrošači žele prevoziti manje opreme bez žrtvovanja baterije ili fleksibilnosti”, izjavio je u priopćenju za javnost predsjednik USB-IF-a i glavni operativni direktor Jeff Ravencraft. “Certificirani program USB punjača olakšat će dijeljenje punjača po kompatibilnom USB okruženju Type-C, bilo da su potrošači kod kuće, u uredu ili negdje između njih.”

Ilustracija certificiranog USB punjača

Proizvođače se potiče da koriste novi USB-IF logotip kako bi pokazali da su njihovi punjači kompatibilni i certificirani.

Podržavajući globalne napore za smanjenje otpada i povećanje upotrebljivosti kabela za napajanje s raznim uređajima, USB-IF je surađivao s Međunarodnom elektrotehničkom komisijom na promicanju ovih standarda.

“USB-IF je nepokolebljiv u našoj misiji da očvrsnemo USB Type-C kao jedini kabel budućnosti”, rekao je Jeff u drugom priopćenju za javnost. “USB Type-C provjera autentičnosti važan je doprinos koji omogućuje uspješan ekosustav kompatibilnih i interoperabilnih proizvoda.”

Uspostavljanjem digitalnih audio standarda poboljšava se dizajn proizvoda

Uz specifikaciju USB Audio Device Class 3.0 (kliknite za preuzimanje), USB-IF standardizirano isporučivanje zvuka putem Type-C veza. Odluka koja uključuje slušalice, mobilne uređaje, priključne stanice, postavke igara i uređaje za virtualnu stvarnost potiče proizvođače hardvera da nastave uklanjati 3,5 mm audio priključke u korist manjeg, 2,6 mm visokog USB-C.

To znači da uređaji mogu biti i do milimetra tanji i imati manje priključaka, što će “otvoriti vrata inovacijama na bezbroj načina”, navodi se u priopćenju za medije USB-IF – glavni od poboljšanja vjerojatno bi bio vodootporan ili otporan na vodu uređaji. Specifikacija također unosi mogućnost smanjene potrošnje energije i podržava nove značajke kao što su otkrivanje vruće riječi – način slušanja koji aktivira tehnologiju poput Appleovih Siri i Amazon Echo.

“USB je najjednostavniji i najprodorniji priključak koji je danas dostupan, što USB Type-C čini logičnim izborom za budućnost digitalnog zvuka”, rekao je Jeff u izjavi, dodajući da će USB-IF specifikacije pomoći kompanijama da smanje vrijeme do tržišta.

USB-IF zagovara za napredovanje i usvajanje kompatibilnih USB tehnologija

Kao cjelina, USB-IF specifikacije određuju ciljeve za sučelja i mehanizme koji stoje iza dizajna proizvoda.

Neprofitni USB-IF, suradnja tvrtki odgovornih za stvaranje USB veza, još uvijek se ubraja u njihove tvrtke sa 920 plus Hewlett-Packard, Microsoft, Apple i Intel.

Pojedini programeri mogu koristiti forume USB-IF i besplatno pristupiti njihovoj dokumentaciji, ali samo oni zaposleni u članici ili pojedinačno registrirani mogu se pridružiti nekoj od radnih grupa usredotočenih na uređaje, usklađenost i marketing.

Pridružite se forumu USB implementatora

Kao članovi, programeri mogu sudjelovati na konferencijama, marketinškim programima i kvartalnim radionicama o usklađenosti gdje mogu testirati opremu i postati certificirani. Kompatibilni uređaji tada se mogu uključiti u direktorij proizvoda USB-IF i koristiti USB-IF certificirane logotipe.

Proizvodi se mogu provjeriti na usklađenost ili putem neovisnog laboratorija za testiranje ili sudjelovanjem u radionici o usklađenosti. Događaji samo za članove promoviraju razvoj USB-a, potvrđuju usklađenost i potiču komunikaciju među USB proizvođačima.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me