Linux vođenje procesa: naredbe koje biste trebali znati

Mislite li da će se vaše Linux računalo automatski pobrinuti za sve? Ponekad ćete možda trebati izravno zakoračiti.

Tačno je upravljanje procesom. Linux kreira proces kad god program pokrenete vi ili Linux. Taj je postupak spremnik informacija o tome kako se taj program pokreće i što se događa.

Ako se proces pravilno pokrene i završi, tada je sve u redu; no ako prikupi CPU ili odbije otići kad mu istekne vrijeme, Linux komande opisane u nastavku mogu vam pomoći u vraćanju zakona i reda.

Započnimo s popisom stvari koje biste mogli raditi pri upravljanju Linux procesima:

  • Pogledajte koji se procesi izvode
  • Pogledajte koliko se vaš Linux sustav koristi (posebno svi pohlepni)
  • Pronađite određeni postupak da biste vidjeli što radi ili poduzeti nešto
  • Odredite ili promijenite razinu prioriteta povezanu s tim postupkom
  • Zaustavite proces ako je nadživio korisnost ili ako se loše ponaša

Naredbe opisane u nastavku trebaju se unijeti putem sučelja naredbenog retka. Jednostavno otvorite terminal (čitav tekst) prozor da biste pristupili ovom sučelju. To može izgledati osnovno, ali zapravo je vrlo moćno i fleksibilno – samo stvar svih onih procesa u skladu.

1. vrh

vrh

Gornja naredba daje vam informacije o procesima koji trenutno postoje. Kao što pokazuje gornji uzorak, prvi dio informacija je pregled stanja.

Drugi dio, organiziran u stupcima, daje detalje za svaki postupak, uključujući jedinstveni referentni broj (PID), prioritet (PR), status (S) i upotrebu resursa (na primjer% CPU-a).

2. htop

Naredba htop je poput vrha, ali ljepša i pametnija. Podaci su predstavljeni u jasnijem formatu, a možete odabrati određeni postupak (upotrijebite tipke sa strelicama), a zatim postupite po njemu (koristite tipke F1, F2 itd.) S htop zaslonom.

Pa zašto bi bilo tko koristio išta drugo osim htopa? Jednostavno zato što htop nije uvijek dostupan po zadanim postavkama u Linux sustavima (dok je vrh uvijek dostupan).

Možda ćete imati dodatni korak instalacije prije nego što ga možete koristiti. Upute za vašu instalaciju bit će sudo apt-get install htop ako na primjer koristite Ubuntu ili Debian.

Boje koje htop koristi na zaslonu pomažu u prenošenju svoje poruke.

CPU i memorijske trake mogu prikazivati ​​plave trake za procese niskog prioriteta, zelene za normalan prioritet ili crvene za kernel. Žuto odgovara vremenu IRQ-a (zahtjev za prekid), magenta-mekom IRQ vremenu, a sivo-I / O (ulaz / izlaz) vremenu čekanja.

Iznos prosječnog opterećenja predstavlja stupanj do kojeg je CPU zauzet. Broj „1.0“ odgovara 100 posto zauzetosti. Broj „0,37“ na slici ispod odgovara 37 posto.

Ovo je prosjek opterećenja u zadnjoj minuti. Dvije druge vrijednosti prosječnog opterećenja su prosječni opterećenja tijekom posljednjih pet, odnosno posljednjih 15 minuta.

htop

3. ps

Upotrijebite naredbu ps za popis pokrenutih procesa (gornji i htop popis svih procesa bilo aktivnih ili neaktivnih). No morat ćete navesti jednu ili drugu opciju da biste dobili korisne informacije.

Naredba ps -a popisat će sve procese u vašem sustavu. Naredba ps -a | grep mysqld tada bi odabrao mysqld postupak, na primjer, ako ste imali vezu putem sustava na MySQL bazu podataka.

4. pstree

Na korak od jednostavne naredbe ps, pstree se koristi za prikaz dijagrama stabla procesa koji također pokazuje odnose koji postoje između njih.

Svaki je proces generiran ili rođen drugim procesom (roditeljskim procesom) u Linuxu. Važno je znati da ako nešto izmijenite za roditeljski proces, vi ćete utjecati i na dječje procese.

Osobito ako zaustavite roditelja, automatski zaustavljate djecu!

5. koji

Naredba tko će prikazati popis svih korisnika koji su trenutno prijavljeni u vaš Linux sustav. Ako ste to samo vi i sam operativni sustav, imate slobodnu ruku da upravljate procesima kako želite.

S druge strane, ako su prijavljeni i drugi (ljudski) korisnici, budite oprezni prije izmjene ili prekida procesa koji bi im mogli biti važni..

Naredbu za korisnike možete koristiti i za jednostavnije informacije, naredbu whoami da vam kaže tko ste (kako sustav opaža) i naredbu w koja vam daje ne samo imena korisnika, već i informacije o tome što su oni Trenutno radim.

6. ubiti

Kao što mu ime govori, ubijanje se može upotrijebiti za okončanje procesa s ekstremnim predrasudama. Iako u općenitijem smislu, njegova funkcija je slanje signala (od kojih je jedan “umri!”).

Omogućuje vam zaustavljanje pojedinačnih procesa ili grupa procesa bez potrebe da u potpunosti zaustavite ili ponovno pokrenete svoj Linux sustav – nešto što drugi korisnici mogu također cijeniti.

Pretpostavimo da se vaš mysqld postupak loše ponaša. Kao što znate s vašeg gornjeg zaslona, ​​ovaj postupak (u našem gornjem primjeru) ima PID od 5979. Da biste obustavili taj postupak, možete upisati:

ubiti 5979

Ako iz bilo kojeg razloga to nije dovoljno, na raspolaganju su agresivnije opcije. Primjer bi bila opcija -9 (poznata i kao -KILL):

ubiti -9 5979

ILI

ubiti -Ubiti 5979

Ako ne znate PID ili želite preuzeti prečicu (samo provjerite je li ispravna), naredba killall omogućit će vam da prekinete sve instance istog naziva. Na primjer, da ubijete sve procese zvane mysqld, upišite:

killall -9 mysqld

Ako vam se ubojstvo čini previše neprijateljskim, možda biste prvo htjeli pokušati biti “lijepo”. Lijepa naredba omogućuje vam definiranje prioriteta procesa prije nego što ga pokrenete (koristite renice za proces koji se već pokreće).

Zaključak

Gore opisane naredbe samo su mali dio svega što sučelje naredbenog retka može ponuditi.

Svoje Linux upravljanje procesima možete narezati i na kockice na bezbroj načina, zahvaljujući različitim opcijama naredbi i mogućnosti kombiniranja nekoliko naredbi odjednom..

Isprobajući ih sami, vidjet ćete koje su naredbe za vas najkorisnije. Sjetite se samo razmisliti o njihovom učinku prije nego što ih pokrenete.

Izvori fotografija: extensionengine.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me