Popularni Linux distros: koji je za vas?

Nekada davno, Linus Torvalds stvorio je osnovni operativni sustav sličan nekim Unix sustavima trenutka i učinio ga općim i slobodno dostupnim.

Linux kernel, kako su ga zvali, postao je osnova sve više i više sustava ili „distribucija“, koji se nazivaju i „distros“.

Linux distro sadrži mnoštvo dodatnog besplatnog softvera s otvorenim kodom koji je prilagođen predmetnoj distro. Također obično pojednostavljuje instalaciju u odnosu na izvorni Linux kernel.

Komponente distribucije za Linux

Svaki Linux sustav sastoji se od zamjenjivih komponenti. Glavne kategorije komponenata su:

 • boot loader, koji se aktivira pri pokretanju sustava za učitavanje kernela
 • kernel koji izravno komunicira s hardverom računala
 • školjka koja prihvaća i izvršava naredbe korisnika
 • poslužitelj X prozora i Windows upravitelj za GUI (grafičko korisničko sučelje)
 • radno okruženje (dvije glavne vrste su GNOME i KDE) koje korisniku nude kolekciju aplikacija

Sa bogatstvom softverskih aplikacija koje su sada slobodno dostupne, distributeri mogu proizvesti beskonačan niz različitih distribucija Linuxa, čak i ako je određeni softver otvorenog koda često glavni dio svih distribucija.

To znači da distros mogu biti dizajnirani za različite namjene i okruženja – od mobilnog telefona do računala, poslužitelja, mainframea, pa čak i superračunarskih platformi. Trenutno se procjenjuje da otprilike 600 Linux distribucija postoji, od čega se polovica aktivno održava i dalje razvija.

Linux upravljanje paketima

Dodatne aplikacije za određeni Linux distrokt dostupne su u paketima posebno za taj Linux distro. Aplikacija upravitelja paketa u Linux distribuciji automatski će potražiti softver koji tražite, preuzeti odgovarajući paket za svoj distrogram, instalirati ga i postaviti. Upravitelji paketa također automatski preuzimaju ažuriranja za instalirani softver kojim upravljaju.

LTS izdanja za Linux

Neki distributeri Linuxa izdanja su dugoročne podrške (LTS). Distributer obično održava izdanje LTS-a najmanje dvije godine, s politikom oslobađanja zakrpa ili ispravki pojedinačno ili u grupi kao izdanja za održavanje ili servisna paketa. No, nove značajke nisu uvedene tijekom dugoročnog razdoblja podrške kako bi se izbjegao rizik da se drugi bugovi pojave zbog regresije.

Kupovina za vaš Linux Distro

Ako tražite distribuciju Linuxa, počnite razmišljati o tome kako je želite koristiti (stolno računalo, poslužitelj itd.), Kao i o funkciji koju želite u njoj.

Ovdje je opis ruta prema kategoriji nekih distrosova koji mogu odgovarati vašim potrebama.

Linux za vaše računalo

Iako je sučelje naredbenog retka (CLI) još uvijek glavna značajka Linux sustava, sada su se pojavila grafička sučelja (GUI) koja suparuju i Microsoft Windows i Apple Mac sustavima.

U stvari, možete imati najbolje od oba svijeta: potpuno funkcionalni GUI i fleksibilnost za prebacivanje između različitih verzija sve dok ne pronađete onu koja vam se najviše sviđa.

 • Xubuntu – za funkcionalno, a istovremeno korisničko računalo na računalu, s jednostavnom instalacijom. Ova radna površina Linuxa dio je obitelji Ubuntu, koja se proširuje i na prijenosno računalo, poslužitelj i druga okruženja
 • OpenSUSE – za atraktivnu uredsku radnu površinu koja također dosljedno radi i u KDE i GNOME okruženjima
 • Linux Mint – zahvaljujući dodatnim uslužnim programima koji uključuju nekoliko novih pogonitelja uređaja i atraktivnom vizualnom dizajnu, izgradila je tvrtku

Linux za vaše računalo

Izvor: upload.wikimedia.org

Linux za poslužitelje

Iako se Linux postupno upada u samostalno tržište računala, njegovo mjesto u poslužiteljskom okruženju već je bolje uspostavljeno.

 • Red Hat Enterprise Linux – Dostupno za PC krajnje korisnike i poslužitelje. Ako su prihodi kompanija znak trajnosti i kvalitete proizvoda, Red Hat je visok i kao prvi Linuxov dobavljač.
 • SUSE Enterprise Linux – Ovo je popularan izbor među Linux administratorima i uspješno implantirano u brojne sektore. Kao primjer, međunarodni gigant maloprodaje Walmart koristi sustave SUSE Linux Enterprise Point-of-Service.
 • CentOS – Temeljen na Red Hat Enterprise Linuxu, CentOS je besplatan. Korisničko sučelje je, u najmanju ruku, jednostavno, ali sustav ima solidne rezultate kvalitete i pouzdanosti na razini poduzeća.
 • Ubuntu Server – Obitelj Ubuntu ponovno udara! Osim stolne i prijenosne verzije, Ubuntu je dostupan i za napajanje poslužitelja, a isporučuje se i u LTS verziji koju podržava pet godina.

Linux za poslužitelje

Izvor: upload.wikimedia.org

Linux za prijenosna računala

Prijenosna računala, posebno starije generacije, nemaju uvijek sve sistemske resurse današnjih stolnih računala. Međutim, Linux distribucije mogu se načiniti kako bi se takva ograničenja usredotočila na uistinu korisne i uklonile suvišne..

 • Lubuntu – Brzina i smanjene potrebe za memorijom čine Lubuntu sve popularnijim kod korisnika čija su računala snažnije pokrenuta, ali i kod onih koji osjećaju da je puni Ubuntu distrofut previše natečen..
 • Arch Linux – Stavlja naglasak na korisnike koji moraju instalirati samo ono što im je stvarno potrebno. Prethodno iskustvo sustava je poželjno jer nema zadanih instalacija i morat ćete ručno prilagoditi konfiguracije u pripadajućim tekstualnim datotekama.

Linux za prijenosna računala

Izvor: upload.wikimedia.org

Linux za mobitele

 • Ubuntu Touch – Planirani su Ubuntu mobilni telefoni za puštanje u 2014. Iako iza njega stoji snaga porodice Ubuntu, vrijeme će pokazati koliko je dobro u ratovima za mobilne uređaje protiv Googleovih Android i Appleovih iPhonea.

Linux za mobitele

Izvor: upload.wikimedia.org

Linux za operativni sustav web preglednika

 • OS Chrome – Google je pragmatično napravio izbor Linuxa kao minimalističku bazu za Chrome operativni sustav i pridružene uređaje Chromebook.

Linux za operativni sustav web preglednika

Izvor: upload.wikimedia.org

Linux za svakoga tko želi napraviti vlastiti distro

Konačno, ako distributeri Linuxa mogu miješati i slagati komponente, zašto krajnji korisnici to ne bi trebali učiniti?

 • Suse Studio – omogućuje vam stvaranje vlastite distribucije Linuxa. Po riječima velikog lanca brze hrane, “Neka vam bude svoj put!”

Linux za sve koji žele napraviti svoj distro

Izvor: farm2.staticflickr.com

S toliko Linux distribucija koje možete odabrati, mnogi poznati još uvijek nisu spomenuti ovdje (npr. Debian – jedan od najstarijih i najstarijih i među ostalim osnova za Ubuntu i Linux Mint).

Provjerite brojne preglede korisnika i časopisa kako biste nadogradili svoje znanje o Linux distribucijskom svijetu i drugim distro opcijama kako biste mogli odabrati onaj koji je pravi za vas..

Izvori fotografija: apaxo.de

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me