Snažan alat CASE: Softverske ideje Modeler naoružava programere na jednostavan način za vizualizaciju složenih sustava

TL; DR: Ako tražite robustan, ali jednostavan za korištenje alat za dijagramiranje pomoću računalnog softvera (CASE), softver Ideje Modeler je dobra ponuda. Snažan softver pomaže programerima u dizajniranju agilnih aplikacija olakšavajući vizualizaciju složenih sustava. Sada, s novim značajkama koje su uvedene u Software Ideas Modeler Verzija 12, tehničari ostvaruju više prednosti upotrebljivosti nego ikad prije.

Ne biste očekivali da netko tko ne zna plivati ​​da naleti na leptir potez prilikom prvog ulaska u bazen. Kao što svaki instruktor plivanja zna, početni proces učenja uključuje ugodno s vodom, vježbanje udisaja i izdisaja te udaranje nogama.

Isto se odnosi i na alate za žičane okvire koje programeri koriste za mapiranje svojih softverskih ideja. Dok intuitivna platforma olakšava korisnike na plitkom kraju, softver s strmim krivuljama učenja može potopiti čak i pametnije programere – ili ih barem prisiliti da prijeđu na drugo rješenje.

Softver Ideje Modeler logotip

Softverske ideje Modeler pomaže korisnicima u stvaranju vizualnih karata svojih ideja.

Kao dugogodišnji programer, Dušan Rodina, osnivač Software Ideas Modeler, to je sve previše dobro znao. Nakon što je potražio jedinstveni alat za dijagramiranje (UML) koji odgovara njegovim potrebama i došao praznih ruku, Dušan je odlučio izgraditi jednostavan i sveobuhvatan program.

“Tada su besplatni alati bili previše nespretni, a oni plaćeni bili su previše komplicirani i spori za brzo dijagramiranje – trebalo im je puno konfiguracija, zahtijevali ste da popunite puno obrazaca i uključili ste skočne prozore koji su prekinuli dijagramiranje postupka, zbog čega korisnik lako gubi protok “, rekao nam je Dušan.

Tijekom stvaranja softvera Ideje Modeler 2009. godine, Dušan je bio na misiji omogućiti korisnicima da dodaju pojedinosti u svoje dijagrame postupno, prema potrebi, umjesto da odjednom. “U konačnici, cilj je bio pružiti softver koji je što je moguće više prilagođen korisnicima, ali koji uključuje sve funkcije potrebne za vizualni prikaz složenih sustava i razvoj softvera”, rekao je.

Danas moćan softver pomaže programerima da dizajniraju agilne aplikacije koristeći intuitivno dijagramiranje, među ostalim alatima. No, s novim značajkama koje su nedavno uvedene preko Software Ideas Modeler Verzije 12 taj proces postaje lakši nego ikad prije.

Dizajnirajte agilne aplikacije pomoću alata za intuitivno dijagramiranje

Kako bi softverske ideje modele postale sve korisnije, Dusan uključuje sveobuhvatne udžbenike koji pokrivaju gotovo sve što program nudi, počevši od 1. dana: Prvi koraci sa softverom Ideje Modelera. Ova uvodna lekcija opisuje glavno sučelje i vodi korisnika kroz kreiranje novog projekta, spremanje istog i otvaranje postojećih. U skladu s tim, većina korisnika ovaj alat lako može koristiti i bez proučavanja vodiča.

Kroz sučelje korisnicima se od samog početka nude pet opcija: Novi projekt, Otvori projekt, Stvori projekt iz koda, Stvori projekt iz baze podataka i Stvori projekt iz XMI. “Ima puno načina na koje možete započeti”, rekao nam je Dušan. “Možete početi s jednostavnim dijagramima ili, ako imate testnu bazu podataka ili neki izvorni kod, softver može automatski generirati dijagrame.”

Snimka zaslona softverskih ideja Modeler 12 - Glavni prozor

Korisničko sučelje sadrži kompaktan izgled za maksimalni radni prostor.

Softver također podržava žičane okvire, koji su nacrti zaslona koji se obično koriste za oblikovanje korisničkih sučelja, web stranica, mobilnih aplikacija i dokumenata. Korisnici mogu povezati svoje žičane okvire s drugim dijagramima i modelima pomoću naprednih kontrola ili izvesti žičane okvire u različitim grafičkim formatima.

Dušan je rekao da su sve značajke povezane kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo kupca u pogledu protoka.

“Ako automatski generirate dijagrame iz koda, odatle možete nastaviti s softverskim uputama”, rekao je. „Cijela ideja je ponuditi program toliko koristan da ljudi svih razina vještina mogu pronaći nešto što će im pomoći“

Jednostavan pristup s brojnim opcijama jezika

Softverske ideje Modeler pokriva čitav spektar mogućnosti, od osnovne gradnje dijagrama do definiranja odnosa između više dijagrama. Softver također uključuje podršku za iscrpan popis grafičkih prikaza i jezika pogodnih za razne industrije.

Dusan je prvotno izgradio Softver Ideje Modela koji podržava UML, standardizirani, opći model model koji se koristi za objektno orijentirano softversko inženjerstvo. Program podržava sve vrste UML dijagrama, uključujući klase, aktivnosti, komunikacijske komponente, objekte, pakete i profile, između ostalog.

Osim UML-a, softver uključuje podršku za model poslovnih procesa i notaciju (BPMN), dijagram toka kao standard za grafičko mapiranje procesa. Također podržava jezik za modeliranje sustava (SysML), koji se koristi za semantiku inženjeringa sustava; dijagrami odnosa entiteta (ERD-ovi), koji se koriste za mapiranje međusobno povezanih elemenata; i ArchiMate, alat za modeliranje u poduzeću.

Snimka zaslona proizvoda

Softver sadrži više skupina dijagrama s nizom dojmljivih grafičkih alata.

Ostale naizgled beskrajne opcije uključuju dijagrame tijeka, dijagrame web stranica, umne mape, Vennove dijagrame i matrice. A ako to nije dovoljno, korisnici mogu kreirati vlastite dijagrame, navodeći ikone, prečace i ograničenja za gniježđenje i odnose.

Ali činjenica da Dušanov softver podržava širok raspon jezika i mogućnosti ne znači da je pretjerano raditi s.

“Monitor softverskih ideja obuhvaća sve složene značajke koje su korisnicima potrebne, ali ne pojavljuju se u prvom planu – skrivene su tako da ne plašimo korisnike”, rekao je. “Pružamo pomalo kontinuirano iskustvo učenja, pri čemu je to lako u početku, ali nije ograničeno u smislu funkcionalnosti.”

Nedavna nadogradnja: Ideje softvera Modeler Verzija 12

Nakon otprilike godinu dana razvoja, Dušan je 12. prosinca 2019. objavio najnoviju verziju programa, Software Ideas Modeler History Version 12, Ažuriranje, uvedeno 10 godina nakon prvog izdanja 2009. godine, simbolizira početak nove ere za tvrtku.

Verzija 12 sadrži potpuno novo korisničko sučelje sa stotinama ikona za elemente, dijagrame i radnje aplikacija. Također kombinira sučelja izbornika i vrpce koji se zasebno koriste u prethodnim verzijama, s novim konsolidiranim dizajnom vrpce koji omogućava maksimalan prostor na platnu za dijagramiranje. Dušan je rekao da je tvrtka jako ponosna na ishod.

“Obnovili smo jezgru aplikacije kako bismo mogli pružiti dinamičniji pristup kreiranju dijagrama”, rekao je. „Standardi za dijagramiranje i modeliranje nadograđeni su na najnovije verzije i uvedene su nove vrste dijagrama. Ovim izdanjem želimo napraviti brzo i brzo dijagramiranje. “

Novo izdanje sadrži ažurirane standarde UML, SysML i ArchiMate, plus osam novih vrsta dijagrama, uključujući infografski dijagram koji sadrži različite podesive oblike i grafikone. Druga mogućnost, prikladno nazvani dijagram udžbenika, nudi alate za dodavanje slika snimki zaslona, ​​vizualne elemente za obilježavanje svakog koraka i oznake za opis dijelova dijagrama.

Nove opcije oblikovanja uključuju radijalne gradijente s do 10 boja, četiri stila sjaja (ravna, nagnuta, zaobljena i dijagonala) i radnje izmjene jednim klikom. Na raspolaganju je i 35 novih oblika crtanja, uključujući dvosmjerne strelice, 3D kocke, matematičke simbole i dijamante.

Ali to nije sve – manje značajke postupno će se uvoditi putem Twitterova i Facebook feeda tvrtke. “Nastavit ćemo ga razvijati i objavljivati ​​ažuriranja, čineći softver još jednostavnijim za upotrebu nego što je to sada slučaj”, rekao je Dušan. “Spremite se.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me