Tko pravi WordPress?

Kad netko govori o besplatnom alatu za bloganje i upravljanje sadržajem koji se temelji na MySQL i PHP-u, prvo što pada na pamet je WordPress. Što se toga tiče, kada ljudi razgovaraju o sustavu za upravljanje sadržajem ili web mjestu uopće, tema WordPressa ima glavu.

Igrajući mamu na više od 60 milijuna web lokacija, WordPress je prvi u svijetu blogging sustav. Zapravo, WordPress upravlja s više od 22% web stranica u cijelom svijetu.

Trenutak “Pritisni gumb”

Godine 2003., WordPress je prvi put objavljen kao vile i službeni nasljednik cafelog-a, poznatiji kao b2, Mike Little i Matt Mullenweg.

Prvo ga je napisao Michel Valdrighi u PHP-u da bi ga koristio zajedno s MySQL-om. Nakon samo godinu dana, Valdrighi je prestao ažurirati blog b2, zbog čega je tada 18-godišnji Mullenweg, koji je u to vrijeme koristio b2, pokrenuo vilicu.

Budući da je b2 GPL, Mullenweg je uspio upotrijebiti b2 softver kako bi ga ažurirao i udovoljio vlastitim potrebama blogova, čime je eliminirao izazove s kojima su suočeni web izdavači.

Ostalo je, kako kažu, WordPress povijest.

Rad sa CNET-om

U listopadu 2004. Mullenweg je napustio fakultet i preselio se iz Houstona u San Francisco kako bi radio za CNET i pomagao im u blogovima i raznim drugim novim medijskim ponudama.

Nekoliko dana kasnije Mullenweg je najavio bbPress, program koji je napisao ispočetka.

Mullenweg i tim za WordPress izdali su WordPress 1.5 Strayhorn 2005. godine. Izdanje je zajedno s njom predstavilo nove teme, značajke moderiranja i novi dizajn sučelja i podupirača. Mullenweg je kasnije napustio CNET u listopadu 2005.

Pokretanje tvrtke Automattic Inc.

Automattic Inc. osnovao je Mullenweg 2005. godine.

Ideja koja stoji iza zaklade za web razvoj Auttomatic Inc. bila je uglavnom stvoriti krovnu skupinu koja bi podržala puno programera otvorenog koda; međutim, to ne bi bilo neprofitno, jer bi imalo više utjecaja na svijet kao neprofitnu.

Ukratko, vizija jednog čovjeka (Matt Mullenweg) da postava bude jednostavna kao Blogger, raščlanjivanje sličnog TextPatternu, zajedno s fleksibilnošću i hakabilnošću MovableType-a i b2, preobrazilo je svijet web izdavaštva kakav ga poznajemo.

Marketing i vuča

Važnost tehničke podrške nikada se ne može potkopati.

Razlog za koji je Mullenweg do sada bio uspješan je taj što vjeruje u pružanje tehničke podrške, doslovno, i bio je jedini predstavnik podrške na WordPress forumima u ranim fazama razvoja WordPress-a.

To mu je zauzvrat omogućilo pristup korisnicima koji bi dali svoj doprinos usluzi, što mu je omogućilo da prioritizira njezin razvoj, čineći ga svakim danom sve boljim i boljim..

Razgovor s korisnicima, gledanje kako koriste uslugu, slušanje i rad na pomaganju im su ključni za izgradnju vuče. Ta je strategija bila i bila je Mullenweg-ova strategija i daje mnogo bolje rezultate od samo razmatranja apstraktnih ideja.

Matt Mullenweg provodi veliki dio svog vremena družeći se s korisnicima na svoj način, zbog čega se uspio pobrinuti za pitanja koja su zabrinjavajuća i rješavati ih. Zbog toga se smatra jednim od pionira na Webu.

Kako se održava?

WordPress je prvi započeo isključivo u svrhu bloganja, ali od tada se razvio u sustav za upravljanje sadržajem. S bezbroj tema, widgeta i dodataka, čini se da je WordPress ograničen samo na maštu osobe.

Kao besplatna i open-source platforma softver se oslanja samo na vršnjačku podršku svoje posvećene internetske zajednice, koja također uključuje WordPress testere i volontere grupe, osim što mu je glavna podrška WordPress.org.

Matt Mullenweg i Mike Little bili su suosnivači projekta. Glavni razvojni programeri ili vodeći programeri programa WordPress uključuju Matt Mullenweg, Ryan Boren, Mark Jaquith, Andrew Ozz, Andrew Nacin i Peter Westwood.

Osim njih, postoje timovi dizajnera, koji su doprinijeli programerima, dokumentaciji i podršci, a također i grupa starijih programera emeriti među ostalima.

Doseg WordPressa

Nema poricanja da je WordPress preuzeo svijet bloganja i CMS-a. Da bi se dobila ideja o njegovoj popularnosti, WordPress verzija 3.8 preuzeta je više od 16 milijuna puta od siječnja 2014. godine.

Neke od popularnijih web stranica koja koriste WordPress su WordPress.com, WordPress.org, Outbrain.com, Zedo.com, Naver.jp, Clickbank.com, Clicksor.com, Techcrunch.com, Getresponse.com, Goodgamestudios.com, Pcmag.com, India.com i Indianexpress.com.

Ovo se odnosi na prikazivanje proširenog dosega WordPress-a kao cjelovite usluge bloganja, CMS-a i web hostinga. WordPress VIP je zadani digitalni alat za izdavanje velikih izdavačkih kompanija, poput Forbesa.

Ako vam se sviđaju brojevi, WordPress daje mogućnost na svakih šest web stranica, koje dodiruju gotovo 60 milijuna ljudi, a procijenjeno je da se dnevno pojavi 100 000 novih web stranica.

WordPress sada privlači više od 330 milijuna posjetitelja. Da, to je 330 milijuna posjetitelja svakog mjeseca koji pregledaju ukupno 3,4 milijuna web stranica.

Izvori fotografija: telegraph.co.uk

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me