Što je TCP / IP i kako Internet funkcionira?

Prije nekoliko dana moja me nećakinja od 5 godina pitala kako funkcionira Internet. Ovo je odgovor.

TCP / IP – kratko objašnjenje

Internet funkcionira koristeći protokol nazvan TCP / IP ili Protokol kontrole prijenosa / internetski protokol. TCP / IP je temeljni jezik komunikacije na Internetu. U osnovnim uvjetima, TCP / IP omogućuje jednom računalu da razgovara s drugim računalom putem interneta putem sastavljanja paketa podataka i slanja na pravo mjesto.

Za one koji ne znaju, paket, koji se formalno naziva mrežnim paketom, je jedinica podataka koja se prenosi s jedne lokacije na drugu. Kao što je atom najmanja jedinica ćelije, paket je najmanja jedinica poslatih informacija putem Interneta.

Definiranje TCP-a

Kao što je naznačeno u nazivu, postoje dva sloja TCP / IP. Gornji sloj, TCP, odgovoran je za uzimanje velike količine podataka, njihovo sastavljanje u pakete i slanje na putu da ih primi drugi sloj TCP, koji pakete pretvara u korisne informacije / podatke.

Definiranje IP-a

Donji sloj, IP, lokacijski je aspekt para koji omogućuje slanje i primanje paketa informacija na ispravno mjesto. Ako IP razmišljate u smislu karte, IP sloj služi kao paket GPS-a za pronalaženje ispravnog odredišta. Kao i automobil koji vozi autocestom, svaki paket prolazi kroz gateway računalo (znakovi na putu) koji služe za prosljeđivanje paketa prema pravom odredištu.

Ukratko, TCP su podaci. IP je internetska lokacija GPS.

Tako djeluje Internet na površini. Pogledajmo ispod površine slojeve apstrakcije na Internetu.

Četiri sloja apstrakcije ugrađeni u TCP / IP

Četiri sloja apstrakcije su sloj veze (najniži sloj), internetski sloj, transportni sloj i aplikacijski sloj (gornji sloj).

Rade na sljedeći način:

  1. Link Layer je fizička mrežna oprema koja se koristi za povezivanje čvorova i poslužitelja.
  2. Internetski sloj povezuje domaćine međusobno putem mreža.
  3. Transportni sloj rješava svu komunikaciju domaćin-domaćin.
  4. Sloj aplikacije koristi se za osiguravanje komunikacije između aplikacija na mreži.

Na engleskom jeziku, četiri sloja apstrakcije ugrađena u TCP / IP omogućuju paketima podataka, aplikativnim programima i fizičkoj mrežnoj opremi da međusobno komuniciraju putem Interneta kako bi se osiguralo da se paketi šalju netaknuti i na ispravnu lokaciju.

Četiri sloja apstrakcije ugrađeni u TCP / IP

Sada kada znate osnovnu definiciju TCP / IP-a i kako Internet funkcionira, moramo razgovarati zašto je sve to važno.

Internet je o komunikaciji i pristupu

Česta šala o Internetu jest da je to niz cijevi u koje se podaci šalju i primaju na različitim lokacijama. Analogija nije loša. Međutim, nije sve dovršeno.

Internet je više kao niz cijevi s raznim spojnim točkama, raznim prijenosnim točkama, raznim točkama slanja / prijema, različitim radnim brzinama i upravljačkim tijelom koje nadgleda cijeli proces.

Da biste razumjeli zašto je potreban TCP / IP, evo kratkog primjera.

Živim u Gainesvilleu na Floridi. Međutim, budući da sam jednom živio u Aucklandu na Novom Zelandu duže vrijeme, uživam provjeravati novosti o novozelandskim tjednima.

Da bih to učinio, pročitao sam The New Zealand Herald. Da biste to učinili, posjetim www.nzhearald.co.nz. Kao što ste mogli pretpostaviti iz URL-a, The New Zealand Herald digitalno je smješten na Novom Zelandu (tj., S druge strane svijeta iz Gainesville-a).

Količina hmelja za pakete koje treba prenijeti

Da bi se veza uspostavila s mog računala smještenog u Gainesvilleu na poslužitelju koji hostuje The New Zealand Herald sa sjedištem u Novom Zelandu, paketi podataka moraju se poslati u više data centara kroz više gateway-a i kroz više kanala za provjeru kako bi se osiguralo da moj zahtjev pronađe pravo odredište.

Uobičajena internetska komunikacija za to je otkrivanje koliko je hmelja potrebno da bi jedan paket informacija mogao biti poslan na drugo mjesto.

Kretanje rute u tragovima može vam pokazati koliko je hmelja na putu. Ako se pitate, među mojom lokacijom u Gainesvilleu i poslužiteljem koji hostira web lokaciju The New Zealand Herald postoji 17 hopova.

TCP / IP je potreban kako bi se osiguralo da podaci dođu do svog namjeravanog odredišta. Bez TCP / IP-a, paketi informacija nikad ne bi stigli tamo gdje trebaju biti, a Internet ne bi bio bazen korisnih informacija za koje znamo da bi to mogli biti danas.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me