XnView: Kako besplatni softver za uređivanje fotografija, organizaciju i konverzije promiče internetsku prisutnost profesionalnih ocjena

TL; DR: Dizajneri i programeri kojima je potreban lagan, učinkovit i pristupačan alat za osnovnu manipulaciju i uređivanje slike mogu brzo biti osvojeni zamršenim značajkama Photoshopa i silne cijene. XnView, međutim, je besplatni resurs za čitanje, gledanje i obradu više od 500 različitih formata slike. Osnivač Pierre-Emmanuel Gougelet kreirao je više od desetak programa za radne površine i mobilne uređaje kako bi korisnicima pomogao u učinkovitijoj organizaciji, uređivanju i pretvorbi slika – a on i dalje postavlja forume proizvoda kako bi ponudio podršku i slušao izvješća o pogreškama i zahtjeve za značajke..

Web razvoj i dizajn odnose se na učinkovitost – lagan kod, moćne poslužitelje i automatiziranu infrastrukturu. Tvrtke i individualni programeri maksimiziraju profit uklanjanjem nepotrebnih procesa i troškova i optimiziranjem tijekova rada.

Tu dolazi XnView. Zbirka besplatnih softverskih programa njeguje pojednostavljen, korisnički prostor za pregled, uređivanje i organiziranje slika.

Objavljen 1998. godine, XnView nudi pouzdan i učinkovit alat bez suvišnih značajki – i uzvišene cijene – alternativa kao što je Adobe Photoshop. Dizajneri i programeri mogu brzo pronaći, obrezati, promijeniti i smanjiti veličinu i tonirati slike koje pojačavaju vizualni utjecaj web stranice bez zatrpavanja.

Skoro 20 godina XnView: besplatni, višenamjenski programi za radnu površinu

Osnivač XnView Pierre-Emmanuel Gougelet, programer, počeo se igrati s kodom na računalu Atari sredinom 1990-ih, tražeći jednostavan i fleksibilan preglednik slika i pretvarač. Nekoliko programa koji su postojali u to vrijeme podržavalo je samo nekoliko formata datoteka.

S naglaskom na upotrebljivost i prilagodljivost, Pierre je javno pokrenuo XnView nekoliko godina kasnije i učinio program besplatnim za privatne, obrazovne i neprofitne korisnike. Komercijalni korisnici traže od kupnje licence koja košta manje od 30 USD.

1. XnView: Softver za čitanje i obradu slika samo za Windows

Izvorni program, napisan na C, može čitati više od 500 formata datoteka i spremiti u više od 150 ekstenzija. Udobno i jednostavno za korištenje sučelje djeluje slično kao Windows Explorer kada korisnici pregledavaju i kreću se kroz mape i datoteke.

Snimka zaslona XnView

Od 1998. godine XnView pruža jednostavan način organiziranja, uređivanja i dijeljenja fotografija.

Uređivač slika nudi sve standardne i često korištene procese, uključujući podešavanja svjetline, kontrasta, palete boja i veličine. Automatizirani alati, poput ispravljanja efekta crvenih očiju i batch procesora pojednostavljuju zamorne ispravke, dok korisnici napajanja mogu proširiti XnView pomoću Photoshop dodataka kako bi uveli značajnije značajke.

“Nastojim da XnView bude što jednostavniji s toliko mogućnosti”, rekao je Pierre.

2. XnView MP: Supercharged nasljednik podržava više operativnih sustava

Pierre je ponovno napisao XnView kôd da bi uveo podršku za više operativnih sustava. Sada je dostupan za 32- i 64-bitne verzije sustava Windows, macOS i Linux, XnView MP (MP označava multi-platformu) uključuje poboljšane verzije značajki i modul za serijsku pretvorbu.

Uz redizajnirano sučelje i podršku Unicode, XnView MP predstavljen je 2013. godine s učitavanjem optimiziranim za brzinu, poboljšanim predmemoriranjem i višejezgrenom obradom radi poboljšanja performansi.

XnView MP je također predstavio nekoliko novih značajki, poput mogućnosti pregledavanja i učitavanja albuma u Picasi i Flickr. Alat za web snimanje omogućava korisnicima snimanje snimke zaslona bez korištenja web preglednika, a obnovljeni softver uključuje značajku uređivanja reflektora kako bi se istaknuli određeni elementi slike.

3. XnConvert: Batch procesor slike optimizira tijekove rada

Dvije godine prije nego što je debitovao XnView MP, Pierre je stvorio samostalan program usredotočen isključivo na serijske pretvorbe i obradu. XnConvert, dostupan i za Windows, macOS i Linux, omogućava korisnicima da odaberu više od 80 operacija koje će se primijeniti na velike grupe fotografija.

Snimka zaslona XnConvert

Usmjeren na pretvaranje i uređivanje grupa slika, XnConvert štedi vrijeme korisnika automatizacijom procesa.

Snaga XnView MP modula za serijsku obradu slika, XnConvert omogućava uređivanje metapodataka i dodavanje filtera i efekata, kao i podešavanje svjetline, kontrasta, dimenzija slike i drugih uobičajenih tehnika uređivanja.

Uređivanje i uređivanje fotografija pomoću mobilnih aplikacija

Pierre je također prepakirao značajke XnView u niz mobilnih aplikacija, omogućujući korisnicima dodavanje filtera i efekata, stvaranje GIF-ova i dijeljenje slika na društvenim mrežama ili e-pošti s telefona i tableta. Aplikacije uključuju:

 • XnView PhotoFx (iOS)
 • Gif Me! (iOS, Android, Windows)
 • PixaGram (iOS)
 • XnRetro (iOS, Android, Windows)
 • XnSketch (iOS, Android, Windows)
 • BlackCam (iOS, Android)
 • InstaCam (iOS, Windows)
 • XnShape (iOS)
 • XnBooth (iOS, Android)
 • XnExpress (Android)
 • Promijenite veličinu mene! (Android)

Aplikacije se kreću u rasponu od određenih funkcija, poput dodavanja vintage ili crtanih efekata, do sveobuhvatnijih alata koji stvaraju strip kabinu za fotografije, uvode novo sučelje fotoaparata ili pretvaraju slike u mozaike.

Uređaj naredbenog retka pomaže programerima da podrže sve formate slika

Uz samostalne softverske programe, programeri mogu preuzeti i koristiti NConvert, batch procesor slike sličan XnConvertu smješten unutar uslužnog programa naredbenog retka umjesto grafičkog korisničkog sučelja.

Više od 80 naredbi pomoći će korisnicima da ispravljaju i spremaju slike jednostavnim upisivanjem redaka teksta. Uz to, programeri mogu pisati skripte, spremiti ih u tekstualne datoteke i NConvert pokrenuti skriptu za izvođenje više procesa na više skupova datoteka.

Kako bi izbjegli kodiranje ili testirali željene promjene prije obrade slika, korisnici mogu pregledati promjene u XnView ili XnView MP i izvesti skriptu automatizirane pretvorbe za NConvert.

Forumi potiču zajednicu, podršku i suradnju s osnivačem

Kao da kodiranje, ažuriranje i održavanje više od 15 programa nije dovoljno, Pierre redovito objavljuje na forumima proizvoda XnView. Svaka stranica web stranice XnView potiče posjetitelje i korisnike da izravno pošalju Pierre izvješća o pogreškama ili zahtjeve za značajku.

Snimka zaslona XnView foruma

Korisnici XnView mogu primati podršku i predlagati nove značajke na forumima, gdje Pierre često objavljuje postove.

“Uvijek poboljšavam XnView nakon zahtjeva korisnika”, rekao je. “XnView je uvijek u razvoju.”

Većina proizvoda ima zasebne forume za podršku, prijedloge, praćenje problema i općenite najave ili pitanja. Više od 15.000 registriranih članova napisalo je više od 124.000 postova na gotovo 24.000 niti – Pierre sam broji više od 27.000 postova.

“Želio bih korisnicima ponuditi najbolje slike na stolnom i mobilnom uređaju”, rekao je. “Ne treba pokretati veliku aplikaciju poput Photoshopa za pretvaranje datoteka ili pravljenje prezentacije. Alat je namijenjen pružanju pomoći svim korisnicima slikovnih datoteka. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me