Μαζί ως σύνολο: Πώς ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και οι μη αμειβόμενοι εθελοντές έκαναν το Joomla! Στο 2ο μεγαλύτερο CMS στον κόσμο

TL; Δρ: Το Joomla, το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα μετά το WordPress ως προς τη δημοτικότητα, άνοιξε δρόμο για άλλες πλατφόρμες με πάθος για κωδικοποίηση από το επίπεδο της βάσης. Με παγκόσμια βάση περισσότερων από 500.000 ενεργών συντελεστών – και λήψεων άνω των 68 εκατομμυρίων – η Joomla υπερηφανεύεται για την επέκταση και τη συνεχή προσέλκυση χρηστών μέσω μιας νέας πύλης εθελοντών και ενός επαγγελματικού προγράμματος πιστοποίησης. Με την υποστήριξη των μη κερδοσκοπικών θεμάτων ανοιχτού κώδικα, η Joomla αποφεύγει την εξυπηρέτηση εταιρικών συμφερόντων επιτρέποντας απλώς στους παρακινημένους χρήστες να δημιουργήσουν το προϊόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Sarah Watz και το ψηφιακό της γραφείο Pixpro πολιορκήθηκαν με πελάτες που ζητούσαν να προσθέσουν ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενο στους ιστότοπους που έκαναν η Sarah και η ομάδα της.

Προϊόντα όπως το Adobe Dreamweaver δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της και η Σάρα αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, Mambo, για το οποίο είχε διαβάσει σε ένα άρθρο. Ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός στη Σουηδία είχε πρόσφατα φτιάξει έναν ιστότοπο με τον Mambo, οπότε η Sarah και η Pixpro το έκαναν πριν γυρίσουν σε μια στενά συνδεδεμένη πλατφόρμα που ονομάζεται Joomla.

«Οι πελάτες μου ήταν χαρούμενοι και η μετακίνηση στο Joomla δεν ήταν καθόλου δύσκολη απόφαση», είπε η Sarah. «Έχουμε αναπτύξει την εταιρεία μας με το Joomla. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι παγκόσμιοι και απαιτούν διεθνοποίηση και παγκοσμιοποίηση στην πλατφόρμα τους. Το Joomla το κάνει πολύ απλό. “

Το Joomla ήταν ένα πιρούνι του Mambo που απογειώθηκε με ταχύτητα αστραπής δεσμεύοντας την κωδικοποίηση ανοιχτού κώδικα και μια περιεκτική κοινότητα χρηστών και συνεργατών. Μιλήσαμε με μερικούς από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες – τη Sarah, τον Mike Veeckmans και τον Mike “Demo” Demopoulos – για να μάθουμε για τις εμπειρίες τους με την πλατφόρμα και πώς συνεργάζονται οι χιλιάδες εθελοντές.

Φωτογραφίες των Sarah Watz, Mike Veeckmans και Mike Demopoulos

Η Sarah Watz (αριστερά), ο Mike Veeckmans (κέντρο) και ο Mike Demopoulos (δεξιά) ξεκίνησαν όλοι με την Joomla ως εθελοντές.

Η Pixpro άλλαξε στο Joomla στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε έχει κολλήσει. Χάρη στο σύστημα, η Sarah ξεκίνησε μια ομάδα χρηστών του Joomla, φιλοξένησε εργαστήρια και διαδόθηκε στα συνέδρια σε όλη την Ευρώπη.

Τελικά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει οργανωτική, νομική και οικονομική υποστήριξη στην Joomla επικοινώνησε με τη Sarah και της ζήτησε να υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, η Open Source Matters της ζήτησε να γίνει Πρόεδρος.

Ένας από τους πρώτους θαυμαστές του Joomla, η Σάρα έχει περάσει περισσότερο από μια δεκαετία για να συγχωρήσει τις αρετές του CMS που βασίζεται στην κοινότητα – αλλά δεν είναι μόνη. Η ιστορία της μοιάζει με χιλιάδες μέσα στο Joomla, ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που δημιουργήθηκε για τους ανθρώπους, από τους ανθρώπους.

Το ταξίδι του Joomla από το Mambo σε περισσότερες από 68 εκατομμύρια λήψεις

Όπως και η Sarah, ο Mike στράφηκε στο Mambo πριν από μια δεκαετία, όταν οι πελάτες του στο Joombiz ήθελαν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο περιεχόμενο του ιστότοπού τους.

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα προγραμματιστών Mambo δημιούργησε θέματα Open Source για να υποστηρίξει την κωδικοποίηση βάσει κοινότητας και να προωθήσει τη νέα πλατφόρμα τους. Οι προγραμματιστές ζήτησαν από τους οπαδούς τους να προτείνουν ονόματα για το πιρούνι, αλλά τελικά επέλεξαν τα δικά τους: Joomla, μια αγγειοποιημένη ορθογραφία της λέξης Swahili, jumla, που σημαίνει «μαζί ως σύνολο».

Μια πρώιμη επίδειξη του ανοίγματος του Joomla έγινε το πρώτο CMS που προσφέρει πολυγλωσσική υποστήριξη ενσωματωμένη στον πυρήνα, ένα χαρακτηριστικό που ο Mike εκτιμούσε ως προγραμματιστής στο Βέλγιο – μια χώρα με τρεις εθνικές γλώσσες. Οι ιστότοποί του πρέπει να περιλαμβάνουν περιεχόμενο στα ολλανδικά, γαλλικά και γερμανικά.

«Ο κύριος λόγος που προτείνω το Joomla στους πελάτες μου είναι οι ευέλικτες λύσεις και η δυνατότητα επέκτασής του», είπε. “Εάν η εταιρεία μεγαλώσει, το ίδιο κάνει και το λογισμικό CMS.”

Στιγμιότυπο οθόνης των κορυφαίων χαρακτηριστικών του Joomla

Οι πιο αγαπημένες λειτουργίες του Joomla περιλαμβάνουν πολύγλωσση υποστήριξη, δυνατότητα επέκτασης και διαχείριση και επεξεργασία περιεχομένου.

Ο Mike, τώρα επικεφαλής της ομάδας μάρκετινγκ και μέρος της ομάδας ηγεσίας της κοινότητας για το Joomla, εξαρτάται επίσης από βασικά χαρακτηριστικά όπως διαχείριση banner και επαφών, λίστα ελέγχου πρόσβασης και επεξεργασία frontend.

Οποιαδήποτε χαρακτηριστικά δεν υποστηρίζονται επί του παρόντος στον πυρήνα συνήθως συναντώνται με μία από τις σχεδόν 8.000 επεκτάσεις του Joomla. Εδώ, μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλεια, να προσθέσετε λειτουργίες ημερολογίου, να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, να αυξήσετε το μάρκετινγκ ή να ενημερώσετε ένα σχέδιο.

Run from the Bottom Up: Οι εθελοντές οδηγούν αποφάσεις και ανάπτυξη

Ο Demo, ανώτερος Διευθυντής Ψηφιακών Υπηρεσιών για το MVP Marketing + Design στη Μινεάπολη, ακολούθησε παρόμοιο μονοπάτι με το Joomla.

«Ήμουν στο PhpNuke την ημέρα και δεν το απολάμβανα», είπε. «Στο cPanel μια μέρα, μόλις άρχισα να εγκαθιστώ CMS μέχρι να συναντήσω το Mambo. Έκανε κλικ. Όταν η Joomla ήταν διχασμένη, ήταν η καλύτερη επιλογή CMS εκείνη την εποχή. “

Όπως ο Mike Veeckmans και η Sarah, η Demo ανέλαβε ηγετικούς ρόλους στο Joomla ως Ταμίας και Οργανωτής Χορηγιών για το Παγκόσμιο Συνέδριο Joomla.

Στο τιμόνι: Τα θέματα ανοιχτού κώδικα αποφεύγουν τα εταιρικά ενδιαφέροντα

Ο Demo είπε ότι είναι περήφανος για την ικανότητα του Joomla να επιβιώνει οικονομικά χωρίς να επηρεάζεται από τα εταιρικά συμφέροντα. Το Open Source Matters παραμένει μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ενώ η Acquia και η Automattic, οι ομάδες που επιβλέπουν αντίστοιχα το Drupal και το WordPress, είναι ιδιωτικές εταιρείες.

«Αυτές είναι έγκυρες επιχειρηματικές θέσεις, αλλά είναι απλώς μια διαφορετική φιλοσοφία», είπε για τους Drupal και WordPress. «Μου αρέσει πολύ η ανοιχτή, εθελοντική κοινότητα που φέρνει η Joomla. Είμαστε πλήρως εθελοντές και πραγματικά προχωρούμε προς το συμφέρον της πλατφόρμας. Δεν είχα πελάτη να μου πει “όχι” ακόμα. “

Οι εθελοντές του Open Source Matters πρέπει να υπογράψουν αυστηρές πολιτικές σύγκρουσης συμφερόντων και ο οργανισμός βασίζεται σε χορηγίες για την κάλυψη δαπανών όπως εκδηλώσεις ή νομικά τέλη.

“Βασιζόμαστε αποκλειστικά σε συνεργασίες για να οργανώσουμε έναν πολύ μεγάλο οργανισμό χωρίς καμία ροή εσόδων”, δήλωσε ο Demo. «Δεν είναι ότι έχουμε μέτοχους να εντυπωσιάζουμε. Είμαστε καθαρά εθελοντές. “

Το Joomla και οι χρήστες οργανώνουν συγκεντρώσεις σε παγκόσμιες και τοπικές κλίμακες

Ως οργανισμός, το Joomla φιλοξενεί ένα ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο συγκεντρώνει προγραμματιστές, σχεδιαστές, διαχειριστές ιστότοπων, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και χρήστες στο δίκτυο και τη μάθηση. Το 2016, θα πραγματοποιηθεί 11-13 Νοεμβρίου στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ομαδική φωτογραφία των συμμετεχόντων στο JoomlaDay Russia

Ομάδες χρηστών συγκεντρώνονται σε πόλεις σε όλο τον κόσμο για περιφερειακά εργαστήρια όπως αυτό το JoomlaDay στη Ρωσία.

Οι τοπικές ομάδες, ωστόσο, θα ενώσουν και θα οργανώσουν περιφερειακές συναντήσεις που ονομάζονται JoomlaDays. Μόνο σε διάστημα 2 εβδομάδων φέτος, το JoomlaDays πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, την Κένυα, το Ισραήλ και την Πολωνία.

«Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, υπάρχει μια εκδήλωση Joomla κάπου στον κόσμο», δήλωσε ο Demo, ο οποίος διοργάνωσε το μεγαλύτερο JoomlaDay της Βόρειας Αμερικής πέρυσι στη Μινεσότα.

Το πρώτο του είδος: Πρόγραμμα πιστοποίησης Joomla δημιουργήθηκε αποκλειστικά από εθελοντές

Όταν το Open Source Matters ερεύνησε τους χρήστες του Joomla πριν από τέσσερα χρόνια, μία από τις προτάσεις υψηλότερης προτεραιότητας που προέκυψαν ήταν μια επαγγελματική πιστοποίηση.

Η κοινότητα ήθελε μια απτή μέτρηση δεξιοτήτων και γνώσεων να αναγνωρίσει τους αρμόδιους χρήστες του Joomla στο εργατικό δυναμικό.

Μετά από ένα χρόνο τηλεφωνικών κλήσεων και συζητήσεων σχετικά με τα διάφορα στοιχεία του προγράμματος πιστοποίησης, η Sarah είναι περήφανη που βλέπει ότι ο προγραμματισμός επιτυγχάνεται τελικά σε άλλη βιομηχανία – ένα πρόγραμμα επαγγελματικής πιστοποίησης που εκτελείται εθελοντικά.

«Η συγκέντρωση τόσων εθελοντών δεν είναι τόσο γρήγορη όσο μερικές φορές θα θέλαμε να είναι, αλλά νομίζω ότι καταλήγουμε σε μια πολύ καλή απόφαση γιατί είμαστε τόσο σαφείς και παθιασμένοι με τις διαφορετικές προοπτικές μας», είπε. «Είναι μέρος αυτής της ομάδας ανθρώπων που έρχονται μαζί από όλα τα μέρη του κόσμου, με διαφορετικούς στόχους και, στη συνέχεια, το πραγματοποιούν».

Ομάδες χρηστών και νέα πύλη εθελοντών συνδέουν την παγκόσμια κοινότητα

Τώρα, η Sarah ταξιδεύει στον κόσμο και αναζητά ομάδες χρηστών του Joomla όπου κι αν πηγαίνει.

«Είναι πολύ ωραίο να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον στην ομάδα και να δούμε αν συναντιέται», είπε. “Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και λατρεύουν ότι εμφανίζονται από άλλα μέρη του κόσμου για να γίνετε μέρος αυτού. Είναι ωραίο ότι οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να βεβαιωθούν ότι το λογισμικό είναι πραγματικά καλό. “

Για να βοηθήσει τους χρήστες να εμπλακούν περισσότερο και να διευκολύνουν τη διαφάνεια, η Joomla ξεκίνησε πρόσφατα μια πύλη εθελοντών για να είναι η πηγή μετάβασης για πληροφορίες επικοινωνίας και αναφορές ομάδων, καθώς και ένα μέρος για νέους εθελοντές να βρουν ευκαιρίες να συνεισφέρουν.

«Τα τελευταία χρόνια, η Joomla βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης της ηγετικής δομής των 3 ομάδων – κοινότητας, ανάπτυξης και οργάνωσης – σε μία ομάδα. Η νέα δομή βασίζεται στη δημοκρατία, καθώς τα μέλη της οργάνωσης είναι σε θέση να ψηφίσουν τους ηγέτες τους », εξήγησε η Σάρα. «Ο στόχος με τη νέα δομή είναι να υπάρχει ένας αποκεντρωμένος οργανισμός – με σαφείς εντολές για τις ομάδες που θα επιτρέψουν στους εθελοντές να κάνουν περισσότερα μαζί – γρηγορότερα.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me